Deta:


DETA (PIERCING)



Öncelikle Deta ismi konusunda bir açıklama getirmemiz gerekiyor. Genellikle yaptığımız uygulamaların her dilde farklı karşılıkları var.(Tattoo’nun Türkçe karşılığı dövme olduğu gibi…) Fakat Piercing’in Türkçe bir karşılığı şu ana kadar üretilmediği için telafuzu konusunda çoğunlukla komik durumlar oluşuyordu.( Pörsik, pircink, pörcünk, pırsıng vs….Aynen üst ortadaki foto bir belgedir…) Bizde düşündük , taşındık ve 2002 Ağustos’undan bu yana Piercing’e , “DEĞİŞİK TAKI” nın ilk hecelerinden oluşan DETA demeye karar verdik. Hem okunuşu kolay , hemde akılda kalıcı bir kelime olan Deta bütün stüdyolarımızda kullanılmaktadır.


DETA (PIERCING) TARİHÇESİ

İlk örnekerine Eski Mısır Mumyalarında rastlanmasına rağmen net bir halk geleneği olarak kullanılışı Çin ve Hint kaynaklarıyla açıklanabilir. Bu kaynaklarda acı çekerek, tanrıya ulaşma, sosyal konumunu yükseltme ve erginliğini kanıtlama gibi olgular ön planda tutulur. "Süspansiyon" denilen bir ekstrem meditasyon şekli olarak bazı uzakdoğu dinlerine hitap ettiği gibi günümüzde asıl amaç olarak dış görünüşte etkileyiciliği artırmak için kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca belirli yerlere yapılan detaların afrodizyak etkisi de tıbbi anlamda kanıtlanmıştır.

DETA YAPTIRMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:



Girdiğiniz stüdyonun sağlık şartlarına uygunluğu (steril ve hijyenik oluşu),
Kullanılacak olan bütün malzemelerin orijinal ve tek kullanımlık oluşu,
İşlemi gerçekleştirecek detacının yetkinliği, dikkat edilmesi gereken hususlardır.

DETA UYGULAMA METODU:

Deri, eşsiz ve son derece ilginç bir organdır. Bir yetişkinin bedenini kaplayan deri ortalama olarak 3m2'den biraz fazladır ve ağırlığı tüm vücut ağırlığının %15'i kadardır. 1cm2 deride milyonlarca hücre, sıcak, soğuk ve ağrıyı hissetmek için binlerce sinir ucu vardır. Ayrıca yağ bezleri kıl dibi kesecikleri ve ter bezleri derinin parçasıdır. Bu karmaşık yapıyı besleyen milyonlarca kılcal kan damarı da inanılmaz bir şebekeyle deriye yayılmıştır. Ortalama deri kalınlığı yine yetişkin bir insanda 2,5mm'ye kadar olmakla beraber yer yer çok ince (örneğin göz kapaklarında) yer yer de el araları ve ayak tabanlarında olduğu gibi çok kalındır. Deri 3 tabakadan oluşur. Epidermis, dermis ve deri altı dokusudur.
EPİDERMİS; En üst tabakadır. Deriyi oluşturan hücreler epidermisin %95'ini oluşturur. Üst derini altı ise yağ bezi adı verilen dokudur. Dolayısıyla Deta’nın uygulanacağı bölge burasıdır. DERMİS; Epidermisin altındaki tabakaya denir. Derinin %90'ını oluşturur. Bu tabakada güçlü beyaz lifler ve içinde damarların, kas hücrelerinin, sinir hücrelerinin, lenf kanallarının, kıl foluküllerinin ve bezlerin bulundu?u bu tabaka "asla deta uygulanmaması gereken tabakadır".

DETA UYGULANACAK BÜTÜN BÖLGELER İÇİN GEÇERLİ BAKIM VE STERİL KURALLARI:

Bölge önce antiseptik solüsyon (steril ve antiseptik özelliği olan solüsyon) ile strelize edilmelidir. Ardından deri, takılacak ürünün milimetresine göre işaret kalemiyle işaretlenir. İşaretli bölge pens ile kilitlenip, cool sprayle ile soğutulup (uyuşturulup) delim gerçekleştirilir. Bölgeye takı takıldıktan sonra antiseptik solüsyon ile temizlenir ve açık yaralar için hızlı iyileştirici özelliği olan bir antibiyotik krem uygulanır. Bu solüsyon ve krem uygulamasının ardından takı takılan bölge 24 saat suyla temas ettirilmemek kaydıyla, 24 saat sonrası suyla temastan önce ve sonra antiseptik solüsyon ve antibiyotik krem uygulanır. Günde bir defa olmak üzere bu tedavi 6 hafta devam etmelidir.

TAKI TAKILAN BÖLGELERİN AZAMİ İYİLEŞME SÜRELERİ:

Kaş : 1-2 ay
Burun (Yan) : 1-2 ay
Kulak : 2-4 hafta
Dil : 2-4 hafta
Dudak : 2-4 hafta
Göğüs (kadın) : 1-2 ay
Göğüs (erkek) : 2-3 ay
Göbek : 2-3 ay
Erojen : 4-6 hafta

Yukarda belirtilen süreler yaklaşık süreler olup kişinin
metabolizmasına göre büyük değişiklik gösterebilir.
Ayrıca yaptığımız çalışmalardan örnekleri “Galeri” sayfasında inceleyebilirsiniz.